onsdag 28 januari 2015

Ikeabesök


Idag begav jag mig till Koreas endaste och nyöppnade (dec 2014) Ikeavaruhus. Främst för att köpa bryggkaffe men ockå för att kolla in om de hade något annat gott.

Trodde det skulle vara lite folk när jag åkte mitt på dagen en vardag, men det var faktiskt ganska mycket folk där. 

Ikea, Seoul

Ikea tag själv lager. Ser ut som hemma ungefär.
Hade tänkt äta lunch på restaurangen men det var så lång kö att jag skippade det. Tog en "svensk korv med bröd och dricka" på vägen ut i stället. Den var inte god! Inte alls som hemma. Och jag som hade hoppats på en French Hot dog!

Köttbullemacka kunde man välja också. I korvbröd! Haha...

Eh?? Okej.

Hade lite högre förväntningar om Ikeas Swedish Food Market. Utbudet var ganska begränsat. Godis i form av Marabou chokladkakor och dajm. Samt sedvanlig sylt och saft, nypon- och blåbärsdryck. 

Chokladflarn i storpack (kartong ni vet). Är chokladflarn typiskt svenskt förresten?

Frysvaror som köttbullar, äppelpaj, kanelbullar (ville så gärna köpa men måste tillagas i ugn vilket jag inte har tillgång till), lax - gravad\rökt, svenska pannkakor, fryst potatismos (Que?) och Absolut Vodka i olika smaker! Men ingen lakrits.

Ikeas Swedish Food Market
Knäckebröd yeah! Pepparkakorna bjöd jag pensionatets alla hyresgästerna på.
På väg hem med buss. (Ingen gratisbuss erbjöds.)
Priserna då? Vissa varor ungefär samma pris, andra en aning dyrare. Mitt kaffe kostade 3500 WON för 250 gr vilket motsvarar ungefär 28 kr. Men då är det inget Zoega kaffe direkt.

söndag 25 januari 2015

Veckan som gått

Har varit så stressad över skolan att jag haft svårt och sova den senaste veckan. Så istället för att gå min ordinarie klass har jag tagit tre privatlektioner. Fortsättningvis kommer jag läsa ordinarie kurs en dag i veckan (långsammare takt). Jag måste också försöka börja tala det lilla jag kan! 

I tisdags gick jag 7 km för att köpa kaffe! Haha, nåja, fick lite vardagsmotion på köpet också. Hade fått tips om en affär som skulle sälja riktigt kaffe. Men tyvärr hade jag läst fel och gick till fel affär så inget kaffe blev det.

På vägen hem hittade jag detta trevliga ställe som jag promenerade vid. På bilderna ser det lite trist ut, men det är vinter. Kommer definitivt återvända hit.

Hongjecheon Stream13 km lång!

Hongjecheon Stream. I bakgrunden syns en del av Seoul World Cup Stadium
Jag saknar verkligen någonstans att ta mina powerwalks! Man är så bortskämd hemifrån att gå runt knuten för att komma ner till vatten och grönområden (Tanto). Här måste jag åka kommunalt för att komma bort någorlunda från stadsmiljön.


Ewha Womans University som jag visat bilder på tidigare. Ligger nära området jag bor vid. Skolan ligger uppför en hög kulle, jäkligt jobbigt men bra motion! Igår åt jag för många Bungeoppangs, så det behövdes! 

Bungeoppang - fylld med röda bönor - sött!


Ser nästan ut som en höstdag hemma!
Ewha Womans University

Ser lite engelsk ut, eller hur?
Ewha Womans University

Avslutar med lite gatu-uppträdande.


Piano man, Sinchon Station




A group singing in Sinchon. They were good!








tisdag 20 januari 2015

Blir man trögare med åldern?


Tempot är högt i skolan och jag har hamnat efter. Suck! Tycker inte jag gör något annat än spenderar tid på att memorera ord och verb, Men nä, hjärnan är som teflon!

Så idag känner jag mig lite deppig. Längtar efter att få krama min dotter och gosa med kissen och sova i min egna säng. Buäääh.

Avslutar med denna stämmningsfulla bild!

A Room with no View

söndag 18 januari 2015

Partying in Hongdae

Jag har inte varit ute och dansat på flera år, mest för att ställen anpassade för "min ålder" spelar så extremt dålig musik. Jag går inte igång på Sommartider eller Sommaren är kort. Jag vill dansa till ny (elektronisk) dansmusik.

Så när min rumskompis frågade om jag ville hänga med ut så tänkte jag, varför inte! Två av mina klasskamrater följde också med. Vi möttes upp vid 21 tiden och gick till en bar som de kände till (PapaGorilla) för en fördrink.

Stället var mer likt en cocktailbar, modernt. gråsvartmålade  betongväggar i en avskalad miljö. Borden hade inbyggt ljus som ändrade färg. För att beställa tryckte man på en knapp vid sidan av bordet, smart!

Jag tog en koreansk öl (Hite) rätt svag i smaken. De andra tog en Mojito, smakade citronvatten!  Prismässigt kostade öl mellan 45-60 kr och drinkar från 75 kr.

Papa Gorilla
 Av servitören fick vi också ett armband med fritt inträde + drink till en närliggande klubb (MAMA).

Där var det inte lika trevligt tyckte jag. Ganska många onyktra människor. Dörrvakten sa även åt att hålla koll på våra väskor. Och om någon blev dryg mot oss skulle vi säga till! Inte så mycket folk när vi kom men desto fler när vi gick.

Och ljudnivån på musiken! OMG! Extreeeem! Mina stackars öron! Det gick inte att prata överhuvudtaget! Har lärt mig nu att alltid ha öronproppar med mig. Ytterkläder låses in i små skåp, mot betalning, ca 10 kr.

Om drinkarna var svaga på det förra stället så var den desto starkare här (kanske därför alla var så onyktra?).
Klubb MAMA
Till slut gick vi till NB2\Noise Basement. Ingen kö eller dryga dörrvakter! Entré 113 kr (japp ganska dyrt!) och Legkontroll! Haha. men nej, inte för mig.

Jag googlade om klubben innan och den ska tydligen vara störst i Hongdae-området och väldigt populärt. Och ja, bokstavligen packat med folk. Man fick knuffa och klämma sig igenom alla männsikor för att ta sig både till och från dansgolvet. Dansa? Nja, mer att du vaggar kroppen  fram och tillbaka :) Inget för den som vill visa sina moves. 

Jag upplevde också, men kan ha fel, att här dansar man inte så mycket med varandra utan mer bredvid varandra! Och att killar raggar genom att hålla om tjejen bakifrån (nej, inget tafs).
Klubb NB2 - Sååå mycket folk

Klubb NB2

Ytterkläder stoppade vi ned i stora påsar som lämnades in. Tror det kostar runt 20 kr. En drink ingick i biljetten.Inga sittplatser, förutom vid baren. En trappa upp var för VIP, vad det nu innebär.


Rökning är tillåtet här! Buahh mina kläder :) Var tvungen och tvätta dem idag. Ytterjackan hänger på vädring! Jag har också tappat rösten idag pga av den höga musiken som man fick skrika för att kunna prata samt all cigarettrök.


Musiken var till en början mer elektronisk för att senare gå över till mer seg hip-hop (inget fan av). Mest västerländsk musik spelades. Stället stänger 07:00! Vi gick vid 04:00.


Klubb NB2

T-banan slutar gå runt 24 här, men vi bor så nära så vi kunde gå hem (i stort samma väg som till skolan) Fredagens väder hade dock isiga vindar och vi hade bar kjol. Brrrr, det var kallt.

Det var kul att testa ändå. Hade jag varit i 20+ hade jag säkert tyckt att detta ställe var fantastiskt.


Har en annan klubb som jag gärna vill testa. Den har tre dansgolv och en pool! Hur coolt låter inte det?!

Tänker ta med min syster dit när hon kommer i mars, Hahaa, det visste hon inte, men nu vet hon!

måndag 12 januari 2015

En vecka och fem dagar

OMG. Skolans tempo! Har hur mycket läxor som helst att göra till i morgon.Men först lunchrast!

Hemmagjorda skinkssmörgås med Bananmjölk! (Nä, mjölken var inte god.)

Av min snälla rumsgranne Mary, fick jag denna goda våffla till efterrätt. Säljs överallt i små tält.

Bungeoppang - våffla fylld med röda bönor (adzukibönor)
I fredags blev det pingis igen! Gick sedan runt lite i området, därefter blev det film på rummet,  (koreansk, vad annars?).

I lördags var jag och två av mina rumsgrannar, Mary och Michiko (Kina resp. Japan) på "You are here café". Kafeét ägs av Talk To Me In Koran och Eat your Kimchi, TTMIK är en känd webbsida som lär ut Koreanska online, EYK är en populär blogg om livet\kulturen i Korea sedd från ett kanadensiskt par.

På kafeét får du hjälp med koreanskan av inhemska koreaner. Doch blev det inte så mycket studier för egen del. Det var så intressant och höra andra personers historia. Bilden är tagen från TTMIK hemsida som läraren tog av oss som var där.

Ser ni mig?

Lunch på japansk restaurang. Min mat var inte lika fancy som på bilden.
Michiko gör det obligatoriska V-tecknet som alla gör här i Korea när foto ska tas.
Efter det gick jag och Mary och hängde runt Hongdae i fem timmar! Vi tittade på gatuuppträdande  (dans) och shoppade (i allafall jag). Det finns sååå många sminkaffärer här så du lätt blir vimsigt. Vissa är enormt billiga medans andra är dyrare. Hudvård är en väldigt stor grej här i Korea!


Jag och Mary på KT & G Sangsangmadang i Hongdae. Ett rum fyllt med CD-skivor som du kan lyssna på gratis. Ingen  K-pop här inte.


Mitt första kit och lite samples. Mer blir det!
Klockan 18:30 var det dags för middag. Jag var så hungrig! Blev något förundrad, då maten såg ut så här:

Lördagens middag.


Trodde först det var risgröt! Men det var gryta med ris, kyckling och typ av plommon. Japp, inga kryddor i denna heller. Jag börjar dock vänja mig och glad att det är lite annan typ av mat på lördagar, så jag tog lite extra gryta :) På tallriken är det rättika (tror jag det var) i chilipasta (GoChuJang). Attans starkt som vanligt. Pickles och äpple.

Kvällen avslutades på rummet med ytterligare en film, lite vin, chips och choklad. I know! Suck.

Söndagar får du fixa din egen frukost och middag.  Kombinerad frukost och lunch åt jag ute för en gång skull. Som middag blev det.... nudlar, hahaa. Jag försöker leva snålt denna månad.

Nedan lite blandade bilder och videos.

Weird stuff 1 - Coffee bag, WHAT?!

Weird stuff 2 - Hundvagn!!!
 
Fika med klasskamraterna
Skolbyggnaden (Sungdo Building)

Paviljongen med klockan från nyår (Bosingak)

Cheonggyecheon Stream

Ewhan Woman  University

Ewhan Woman  University

Namsan Tower på avstånd (Ewhan Womens University)


T-banan - I love my cellphone


Vaktbyte Gwanghwamun Gate (Gyeongbokgung Palace)


Ditt skräp är min mat






Känner du igen låten?

onsdag 7 januari 2015

Vardagsliv

Från pensionatet till skolan tar det ca 30 min att gå, jag och några till gör sällskap. Nu efter några dagar här så börjar man lära känna de som bor på pensionatet, även om det än så länge bara är vid matbordet så känner man sig mindre ensam ändå.

Jag hamnade i nybörjarklassen ändå! Gjorde förtestet men jag fattade ingenting av den, så blev det! Har bara gått i två dagar så det är att traggla igenom alfabetet igen!. Vi är 8 i klassen, två från Frankrike och fyra från Kina varav en är en flicka på 11-12 år! Skolan börjar 10 och slutar 13, med två 10 minuters raster. Vi får läxa att göra hemma som läraren sedan rättar.

Klassrummet
På vägen tillbaka till pensionatet kände jag för att ta en fika ute. I vanliga fall använder jag min medtagna Bodapress och svenskt kaffe (Zoega!) som börjar ta slut nu, buhuu).

A Twosome Place, Sinchon Station. Det ser tom ut men var faktiskt fullt med folk.

Eftersom middagen inte serveras förrän 1830 behöver jag få i mig något på dan. Helst vill jag inte spendera så mycket pengar (har redan gjort av med en hel del), samtidigt vill jag inte äta något onyttigt, men kombon är svår. Igår blev det nudlar (påse med kryddor som hemma). Så idag tillät jag mig vara onyttig .Under helgen när jag gick runt i Hongdae (populärt område för den yngre generationen) gick jag förbi en kiosk som sålde Koreanska pannkakor, Hotteok. Stället verkade populärt av kön att dömma. Så jag gick dit idag. Degklumpar som fylls med innehåll och friteras. Jag valde fyllning med nudlar (Japchae) och grönsaker! Gott och mättande. Får ta det där med diet i morgon :)

Hotteok, Koreanska pannkakor
När vi ändå pratar mat tog jag faktiskt en bild på middagen igår. Nej, jag har inte vant mig än vid maten. Antar att jag är rätt kräsen trots allt. Jag försöker prova det som serveras, men suspekta rätter brukar jag först lukta på. Den mat som är kryddad är STARK så jag vänjer in mig och äter lite åt gången. Riset är ju osaltat så jag har börjat blanda det med kimchi för att få lite smak. Apropå ris, så  berättade jag att vi i Sverige brukar salta riset, de rynkade på näsan och tyckte det var jättekonstigt.

På bild ser ni gårdagens middag (Även dagens frukost) det var gott! På tallriken är det lök (tror jag, smakar som det men ändå inte), böngroddar, fishcake, kryddad kyckling och potatis samt skål med ris. Det serveras även soppa till varje måltid, har provat en gång men nä, inte min grej.

Det är så skönt att inte behöva laga mat. Jag behöver inte ens diska efter mig! Konstigt, med hon som gör maten är väldigt bestämd på den punkten. 

Middag
Den här söta hunden såg jag på väg hem från skolan. Det såg lite kul ut där han satt! Antar att han vaktade bilen\lasten.

Söt vovve

Vissa saker tar man för givet hemma, som att dricka vatten ur kran eller slänga toapapper i toaletten. Här borstar jag tänderna i klorvatten (smakar som simbassänger luktar!) och använt toapapper får slängas i en papperskorg bredvid. Kanske därför pappret är parfymerat här?

Sedan har vi det här med sängen! Gud vad hård den är! Bokstavligen sten-hård. Jag skulle lika bra kunna ligga på golvet, ingen skillnad (skulle funka med golvvärmen, men rummet är för litet). Jag måste också ligga på rygg när jag sover, ligger jag på sidan skär höften in och det gör attans ont! Otroligt nog har jag inga ryggproblem på morgonen...


Nope, nu är det dags och gå och sova. Imorgon är det en ledig dag från skolan. Ställ frågor om ni undrar något eller vill veta mer om. Skriv i kommentarsfältet via bloggen eller via FB.

안녕히 주무십시요 (annyeong-hi jumusipsio) "Good night".

söndag 4 januari 2015

Namsan Tower


Idag begav jag mig till Namsan Tower. Förra året var jag här på kvällen och åkte upp i tornet för att   se Seoul by night, vilket var häftigt. Då åkte jag linbana upp och gick ner. Idag var planen att gå hela vägen upp istället. OMG vilken pers! Ja, ni hör mitt flåsade på videon.


Namsan Tower
Vy från Namsan Tower


Som pricken över i:et var det uppträdande av traditionell koreansk martial arts och musik.


Traditionell uppträdande


Koreaner verkar vara ett ömhetsvisade folk för se alla dessa kärlekslås! Och ännu fler fanns!

Kärlekslås Namsan Tower

Äntligen var det variation på middagen idag. Det serverades Currygryta med kyckling och potatis, samt sedvanliga ris och tillbehör som olika varianter av kimchi, Starkt! Kimchin som serveras hemma är rätt så mesig i jämförelse kan jag säga! Jag ska försöka att komma ihåg och ta bilder nästa gång.

Jag har också uppgraderat mitt rum, så nu har jag även en egen WC/Dusch. Rummet är också bättre möblerat än det förra, större golvyta.

Nytt rum










torsdag 1 januari 2015

Vackert väder och pingis

Idag har det varit strålande sol och blå himmel, Härligt! Har varit ute och gått i tre timmar.

Långt från "Gangnam Style"


Har även spelat pingis idag! Damen som hyr ut rummen driver även en pingishall! och frågade om jag vill följa med. Det var roligt, har inte spelat på flera år.

Pingis med Damen

När jag kom hem luktade hela huset...gammal ost! Hoppades innerligt att det inte var middagen - vilket det inte var. Jag har ju sagt att jag inte ska äta äta västerländsk mat när jag är här. Det kommer dock ta ett tag att vänja sig, ingen salt eller andra kryddor, förutom chilipastan används. Bara naturliga smaker så att säga. 


Vid middagen träffade jag övriga hyresgäster för första gången, alla japaner. När jag sa att jag var svensk, svarade alla unisont Ååhh. Jaa, så här på andra sidan jorden kanske det låter lite exotiskt med Sverige. Fick också beröm för att jag åt bra med pinnar!!? Haaha, Håller inte riktigt med, här äts det med stålpinnar, väldigt smala och tunna. Maten halkar av hela tiden. Väldigt trevligt ändå med alla människor runt matbordet och högljutt prat och skratt, synd att jag ännu inte förstår något.

Efter middagen ville Damen (hyresvärden) att vi skulle gå på bio, en av de japanska gästerna följde också med.  Men filmen hade ingen textremsa så varken han eller jag tyckte det var någon idé så Damen valde att gå själv. På lördagar är koreanska filmer textade på engelska, så nästa gång.





Nyår 2015 i Seoul - Min första dag

Gott nytt år!

Det är iskallt här, just nu -8 och blåsigt, men ingen snö. Kylan liksom kryper in genom kläderna och skor. Mitt rum däremot har minst  25 grader varmt, golvvärme.

Planet landade i tid. Lite turbulens då och då men annars var det OK. Lite långtråkigt - underhållningssytemet hade ingen engelsk textremsa för engelska filmerna, kabinen hade så högt motorljud så jag kunde inte höra vad som sas. Det var inte fullsatt så jag kunde utnyttja sätet bredvid, hade ändå svårt att somna, slumra väl till i 30 minuter som allt.

Det tog hela fyra timmar innan jag anlände till boenedet. Först skulle jag hämta ut mitt förbeställda koreanska simkort. Därefter tanka mitt T-banekort. Sedan snurra runt lite på flygplatsen för att hitta bussen, den tog ca 45 minuter.

När jag väl kom fram skulle jag ringa boendet för hon skulle komma och möta mig, Haha, trodde jag jag. Hon kunde ingen engelska så det blev stor förvirring. Försökte hitta boendet själv med hjälp av mobil, karta och GPS, Höll nog på i 45 minuter att gå upp och ner branta backar med två tunga resväskor.Till slut ringde jag tillbaka. Hennes dotter, som kunde lite engelska, kom och mötte mig istället .


Fick se två rum, ett som var mycket stort (Koreanskt mått vill säga) i ett eget litet hus på nedre plan där ytterligare en person bodde.  Ett eget litet pentry och större dusch med WC. Men usch vad det luktade fukt! Golvmattan var alldelles bucklig, väggarna fuktskade, Fönstret hade utsikt rakt mot en mur! Jag studerade väldigt noga om jag såg spår av kackerlackor eller annat kryp, men såg inget.

Det andra rummet låg i huvudbyggnanden på tredje våningen, hälften så stort, toalett och WC i hallen superlitet så allt blir blött när du duschar (så är det på goshiwons och flertal v-hem också).


Rummet var renare och trevligare så jag tog det istället. Ja, det är jättetrångt, men just nu behöver jag bara en säng och en dörr att stänga om mig. 4400 kr inkl frukost och middag (Jippi! Jag slipper laga mat!)
Mitt rum
Firade nyåret vid Bosingak i området Jongno, en koreansk tradition med anor från 1500-talet. En stor klock paviljong (http://en.wikipedia.org/wiki/Bosingak) som används för att ringa in det nya året. Enligt sägen ska det bringa tur för nästkommande år? Vi får se! 

Det var massor med folk och säkert 200 poliser som mänskliga staket för att spärra av trafik och.folk.


Tyvärr inga fyrverkerier där jag var. Valde att fira enligt koreansk tradition. Antar att det kommer bli mer firande den 19/2 då det firas Lunar New Year. 



Bosingak Belfry



Sen skulle alla hem

Bosingak Belfry

Nä, nu är det dags och sova. Måste vänja mig vid koreansk dygnsrytm.